John Van Vooren over het Hr-woordenboek

04-06-2024

'Het boek geeft je een heel overzichtelijke, 

en mooi geïllustreerde, dubbele roadmap mee.' 

Hr-woordenboek. 50 wetenschappelijke begrippen voor teamleden en hun leidinggevenden. Charis Libotton
Hr-woordenboek. 50 wetenschappelijke begrippen voor teamleden en hun leidinggevenden. Charis Libotton


Kansen en uitdagingen als leidinggevende

Je hebt als leidinggevende continu de kans om impact te hebben op het leren en presteren van zowel medewerker als organisatie. Dat wil gelukkig al wel eens lukken. 

Toch stel je evengoed vast dat een verwachting niet steeds wordt ingevuld of een aangegeven richting niet zomaar wordt ingeslagen. Hierbij treedt het grootste spanningsveld op als (nieuw) leidinggevende van sterke teams en/of in een context van zeer uitgesproken en reeds sterk aanwezige bedrijfscultuur.


Wetenschappelijke literatuur

Charis geeft je met dit Hr-Woordenboek een heldere en - met 50 begrippen - een zeer kernachtige houvast voor een reeks hierin bepalende dynamische processen en modellen, waarbij je de geruststelling en het comfort hebt dat er, typerend voor haar visie en aanpak, op wetenschappelijke literatuur wordt teruggevallen.


Experimenteren

Als leidinggevende is het onontbeerlijk individu en team op diverse manieren te ondersteunen zodat ze sterker kunnen worden en hierdoor beter presteren. Een model zoals Constructieve Frictie wekt zeker je nieuwsgierigheid op om hiermee, zoals bedoeld, te gaan experimenteren.


Roadmap

Alle antwoorden kan en zal dit boek echter niet bieden. De kracht zit er wel in dat het je een heel overzichtelijke, en mooi geïllustreerde, dubbele roadmap meegeeft. Eén naar de achterliggende literatuur om verder in te verdiepen en één hoe de begrippen en modellen met elkaar in relatie staan en elkaar beïnvloeden.

Die wisselwerking houdt je ook direct een spiegel voor. Als leidinggevende ben je in de organisatie evengoed een medewerker die mogelijks nog wat te leren heeft.

John Van Vooren

Afdelingshoofd Gebouwen Jan De Nul Group