Prof. dr. Bart Wille over het Hr-woordenboek
'Maar dit boek, dat de bedoeling heeft om een selectie van 50 vaak gebruikte concepten te verhelderen, dat kan ik alleen maar aanraden.'
Jingle-jangle fallacies
'Jingle-jangle fallacies' = het onterecht aannemen
- dat twee dingen hetzelfde zijn omdat ze met een gelijk(aardig)e term worden beschreven
- dat twee dingen verschillend zijn omdat ze met een andere term worden beschreven
Wij, wetenschappers, houden doorgaans van het nauwkeurig definiëren van de concepten waarmee we werken. Maar toch worden deze jingle-jangle fallacies ook in ons bedrijf een heel belangrijk probleem.
'Nieuwe' ideeën in de leiderschapsliteratuur?
Met name in de leiderschapsliteratuur, waar de 'nieuwe' stijlen als paddenstoelen uit de grond schieten.
Een verklaring? (Sommige) wetenschappers vinden het leuk om een nieuw idee te kunnen lanceren; om hun naam aan een innovatief concept te kunnen verbinden; om hun stempel te kunnen drukken op een nieuwe lijn van onderzoek. Netjes is het allemaal niet, en al zeker niet productief.
Ontreddering op het werkveld
Voor het werkveld dat met deze concepten op een verantwoorde manier aan de slag wil, dreigt de ontreddering. En daarnaast zet het uiteraard ook de deur open voor bad practice.
Hebben we nood aan nóg een extra boek over hr? Als het de bedoeling is om (opnieuw) een aantal 'nieuwe' concepten te introduceren, dan zou ik eerder sceptisch zijn.
Hr-woordenboek
Maar dit boek, dat de bedoeling heeft om een selectie van 50 vaak gebruikte concepten te verhelderen, dat kan ik alleen maar aanraden. Temeer omdat er na de kernachtige omschrijving ook telkens een voorproefje volgt van hoe men met een concept in de praktijk aan de slag kan.
Het is eigenlijk al uitkijken naar de volgende reeks van 50.
Prof. dr. Bart Wille
Professor Industrial-Organizational Psychology en HRM
Universiteit Gent
Hr-woordenboek. 50 wetenschappelijke begrippen voor teamleden en hun leidinggevenden
Auteur: Charis Libotton - Uitgeverij: LannooCampus