Serendipity

25-06-2024

Hr-woordenboek, het nawoord door prof. dr. Eva Kyndt, Full professor Swinburne University of Technology, Melbourne, Australia

Serendipity – an unplanned fortunate discovery

Serendipity – an unplanned fortunate discovery

Serendipity beschrijft perfect hoe Charis en ik elkaar leerden kennen. Een toevalligheid, een onrechtstreekse connectie uit vorige loopbanen, maar wel onmiddellijke een gedeelde passie rond evidence-based werken


Brug over de theorie-praktijkkloof

Als academisch onderzoeker was ik druk bezig met het ontwikkelen van nieuwe kennis en inzichten over leren en ontwikkelen in organisaties, Charis vol enthousiasme bezig met het omzetten en zoeken naar wetenschappelijke kennis om de praktijk te verbeteren.

We stonden bij wijze van spreken elk aan de andere kant van de theorie-praktijk kloof, maar wilden beiden een brug over die kloof bouwen. 


Bouwen aan de brug

De afgelopen 10 jaar zagen we die brug meer en meer vorm krijgen, sommige figuurlijke planken bouwden we samen, andere apart. Met dit boek legt Charis geen volgende plank, ze bouwde een steunpilaar voor de brug.


Hr-woordenboek

Na meer dan 15 jaar in de academische wereld ben ik de eerste om toe te geven dat de academische literatuur niet bepaald toegankelijk is. Dit Hr-woordenboek slaagt erin om theoretische concepten en kaders op een heldere en onpretentieuze wijze uit te leggen zonder daarbij in een zwart wit denken te vervallen. 


Selectie van 50

Maar de waarde startte al bij de selectie van de 50 begrippen, er bestaan 100-en begrippen en kaders en er komen er altijd maar bij, maar deze 50 vormen een basis voor iedereen die geïnteresseerd is in hoe organisaties en individuen groeien, ontwikkelen en leren.


Academische literatuur

De begrippen vormen een basis maar gingen soms een eigen leven leiden in de praktijk. Daarom is het belangrijk om populaire concepten te spiegelen aan de academische literatuur. Dat is exact wat Charis met dit boek doet. Ze gebruikt de kracht van de praktijk, namelijk de helderheid en toepasbaarheid van inzichten, en combineert deze met de kracht van de academische literatuur, namelijk de rigoureuze basis en – soms broodnodige – nuance.


Serendipity. Ook voor jou? 

Ik hoop dat dit boek voor jou een 'serendipitous' moment kan creëren waarvan de waarde doorheen heel je loopbaan zal duidelijk worden.


Eva